Головна| Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS                                      Четвер, 02.05.2024, 23:02  
наша шкільна країна 
    Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2  Покровської міської ради Донецької області      

Ви увійшли як Гість          Група "Гости"            Вітаю Вас Гість          Увага!            ***    Шановні батьки! ЗОШ №2 Покровської міської ради Донецької області оголошує прийом учнів до 1-х  класів на 2023-2024 навчальний рік. Будемо раді прийняти Вашу дитину у нашу шкільну родину.  Увага! Набір до 1 класу (2023-2024 н.р.), який  працюватиме за програмою науково-педагогічного проекту "Інтелект України" розпочався.  Поспішайте.             *** НЕ КАЖІТЬ, ЩО У ВАС НЕ ВИСТАЧАЄ ЧАСУ. ЙОГО У ВАС РІВНО СТІЛЬКИ Ж, СКІЛЬКИ ЙОГО БУЛО У МІКЕЛАНДЖЕЛО, ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ, АЛЬБЕРТА ЕЙНШТЕЙНА, БІЛА ГЕЙТСА. (Джексон Брау)    ***ЛЮДИНА ОСВІЧЕНА ТА, ЯКА ЗНАЄ ДЕ ЗНАЙТИ ТЕ, ЧОГО ВОНА НЕ ЗНАЄ. (Георг Зіммель)***        .***     НЕЗАМІННИХ ЛЮДЕЙ НЕМАЄ. АЛЕ Є ТІ, КОГО НЕ ХОЧЕТЬСЯ ЗАМІНЮВАТИ                    ***)    *** 
Меню сайту
Категорії розділу
сторінка безпеки життєдіяльності [106]
Нема нічого найціннішого у світі ніж життя
національно-патріотичний блок [161]
Світ моїх захоплень [21]
гуртки, хоббі та інше
шкільне свято [31]
Пришкiльний табiр "Веселий колосок" [143]
конкурси [24]
мандри [13]
все для мандрівників (поради, екскурсії, звіти, )
новини шкільного самоврядування [11]
Розваги [2]
запитання-відповідь [1]
В [0]
Книжковий світ Учню [10]
Книжковий світ Заходи [9]
Шкільна газета [7]
GO CAMP [6]
Міні-чат
Наше опитування
Чи інформовані ви про свої права
Всього відповідей: 65
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 

 

mongovua

umo

Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації

Інститут модернізації змісту освіти

nus

osnova

Портал освітян України

Позакласний час

Головна » 2014 » Травень » 13 » Якщо ви опинились в епіцентрі масових заворушень
19:01
Якщо ви опинились в епіцентрі масових заворушень

            Звичайно, акції протесту і маніфестації − це завжди місце особливого напруження пристрастей, ситуація, коли будь-які почуття і конфлікти багаторазово загострюються. Тим не менш, з якого б боку ви не знаходилися, слід пам'ятати про головне − власну безпеку.

Не давайте своїм внутрішнім почуттям взяти верх над здоровим глуздом. Якщо конкретний мітинг, демонстрація перетворюється на небезпечне місце перебування, тверезо оцініть його характер і зважте ризики. Будьте готові до будь-якого розвитку подій, адже навіть мирна хода може перетворитися на кровопролитне зіткнення з іншими учасниками масових зібрань.

Не реагуйте на провокації та не намагайтеся спровокувати інших. Не таємниця, що в таких умовах найменший конфлікт загрожує вилитися в трагедію.

Будьте обережними з думками і висловлюваннями. Ситуація в будь-якій акції протесту може змінюватися на очах.

Оцінюйте обстановку в прив'язці до місцевості. Тримайтеся ближче до зручних шляхів відступу і, відповідно, подалі від епіцентру натовпу. По можливості, віддавайте перевагу місцевості, яку добре знаєте, і постійно думайте про маршрути пересування: вашого і натовпу. Уважно дивіться навколо, і тримайте руку на пульсі подій.

Приводом для раптової ескалації насильства, «коли нічого не віщувало біди» може бути практично що завгодно: зіткнення груп маніфестантів з різних таборів, агресивні дії спецпідрозділів міліції, сварка чи навіть просто безглузда випадковість.

У разі, коли мирна маніфестація, мітинг, демонстрація, страйк перетворюється на масові заворушення, в якості зброї виступає те, що доступно без попередньої підготовки: фізична сила, палиці, біти, дубини, камені, найпростіші запальні пристрої, петарди, та інші нехитрі пристосування.

Перший небезпечний варіант для учасника або випадкового свідка масових заворушень − це банальна бійка. Характерно, що її учасники дуже часто слабо ідентифікують «своїх» і «чужих», тому, яка б не була ваша позиція, рукопашний бій на вулиці - це завжди небезпечно. Утім, психологія масової бійки одна і та ж - натовп розпадається на декілька «вогнищ». І тільки якщо одна сторона явно бере гору, то осередки видозмінюються, і починається добивання тих, що залишилися.

Звідси висновок: уникайте місць найбільшої активності зіткнень, не провокуйте насильство, тверезо оцінюйте свої сили. Шукайте поглядом скупчення «розсудливих» (а такі є завжди ) або тих хто сумнівається, і шукайте порятунку там. Безглуздо проявляти геройство проти натовпу − це тільки погіршить наслідки. У такій ситуації ні в якому разі не можна падати в щільному натовпі при його русі. Ризик бути затоптаним − більш ніж реальний.

В епіцентрі бійки закрийте голову руками, втягніть її в плечі і проривайтеся туди, де, на вашу думку, більш безпечно.

Каміння − одне з найбільш популярних і небезпечних знарядь демонстрантів. Шматки цегли, каміння, важкі металеві предмети, фрагменти бруківки − все йде в хід, і становить смертельну загрозу для людей. Єдине точне попадання може легко привести до важких травм або навіть загибелі.

Порятунок від попадання каміння один: закрити голову руками, зігнутися, і бігти в укриття. Відмінно, якщо під рукою знайшлося що небудь на зразок портфеля, рюкзака, іншої речі, якою зручно закритися, як щитом.

У випадку, якщо ви − випадкова ціль, визначте зону ураження, і постарайтеся розійтися з основною мішенню атакуючих максимально швидко. Гірше, якщо розлючений натовп прагне нанести каліцтва персонально вам, або групі людей, до якої ви прилучилися. У такій ситуації розривайте дистанцію з противником, ховаючись за стінами, автомобілями, спорудами. Завжди погана ідея − бігти по прямій.

Найгірше, коли в ході масових заворушень починають використовуватися запальні або вибухові пристрої.

По-перше, їх поява означає, що учасники зіткнень готові до найжорстокішого розвитку подій.

По-друге, це саме розвиток подій може легко торкнутися і вас, як їх свідомого чи випадкового учасника.

«Коктейль Молотова» − один з найнебезпечніших інструментів враження, доступний без особливої підготовки. Інформація про те, як зробити «коктейль Молотова», зараз доступна кожній дитині, і саме тому їх появу при вуличних зіткненнях не можна вважати сюрпризом. У разі, якщо вміст пляшки потрапив на одяг, потрібно негайно скидати його, навіть не замислюючись про те, щоб загасити на собі. Втративши піджак або куртку, є шанс врятувати здоров’я та життя. До того ж, дуже часто використання «коктейлю Молотова» з боку демонстрантів означає, що жорсткі заходи розпочнуть застосовувати і спецпідрозділи міліції.

Вихід простий і зрозумілий: тікати, шукати місця меншої концентрації натовпу і ескалації насильства. У цій ситуації дуже важливо не тільки зберегти спокій, але і раціонально пересуватися серед натовпу.

Чого не потрібно робити:

- намагатись попасти до центру натовпу – звідти  тяжко вибиратися у випадку безпорядків;

- стояти біля стін, огородження, будинків – натовп, який рухається стає завжди більш щільним і можна бути притиснутим до огородження та отримати травму;

- брати в кишені тяжкі, гострі, випуклі предмети, які можуть вас поранити в тисняві;

- одягати довгий вільний одяг із  поясами, ременями, шарфами, ланцюжками, масивними прикрасами, сумками на довгому ремені та іншими предметами гардеробу, які можуть зачепиться і заподіяти травму. Не радять спеціалісти одягати взуття на шнурках. У крайньому випадку шнурки треба міцно зав'язати.

Як рухатися:

- рухайтесь повільно, разом з основним потоком, не переганяючи та не розштовхуючи оточуючих;

- тримайте руки зігнутими в ліктях перед грудьми і притиснутими до тіла, щоб захистити себе від перелому ребер. Якщо вас декілька – вишикуйтесь клином;

- стурбованих і панікуючих сусідів пропускайте вперед;

- пересувайтесь у натовпі  по дотичній або по діагоналі, не в якому разі не йдіть напролом проти течії людей, особливо коли ви один;

- не дивіться в очі сусідам щоб не спровокувати  конфлікт з особливо «гарячими головами». Не опускайте очі – це також сприймається негативно. Краще погляд спрямуйте на ділянку підборіддя або шиї оточуючих;

- дитину візьміть на плечі. Можливо створити для дитини капсулу з двох дорослих, повернувшись одне до одного;

- у випадку тисняви спеціалісти радять застосувати прийом серфінгіста – пересуватися в людському потоці як кажуть - по головах;

- зняти з себе біжутерію, сумку, шарф та все що може здавлювати шию чи зачепитись.

Якщо ви впали:

- забудьте про збереження одягу чи сумки;

- зігніть руки та захищайте ними голову;

- зігніть ноги та підтягніть їх до живота;

- піднімайтесь швидко. Під час підйому впирайтесь на ноги, по можливості за допомогою однієї руки. Це повинен бути ривок, а не повільний упор на руки;

- піднімайтесь від землі  в напрямку руху натовпу.

Будьте пильні та обережні!

Переглядів: 462 | Додав: viza | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Погода у Покровську

Безпека в Інтернеті

Видавництво «Шкільний світ»
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Пошук

   

          ЗОШ №2  Покровської міської ради  Донецької обл. 

  Copyright MyCorp © 2013

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz