Головна| Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS                                      П`ятниця, 29.03.2024, 14:49  
наша шкільна країна 
    Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2  Покровської міської ради Донецької області      

Ви увійшли як Гість          Група "Гости"            Вітаю Вас Гість          Увага!            ***    Шановні батьки! ЗОШ №2 Покровської міської ради Донецької області оголошує прийом учнів до 1-х  класів на 2023-2024 навчальний рік. Будемо раді прийняти Вашу дитину у нашу шкільну родину.  Увага! Набір до 1 класу (2023-2024 н.р.), який  працюватиме за програмою науково-педагогічного проекту "Інтелект України" розпочався.  Поспішайте.             *** НЕ КАЖІТЬ, ЩО У ВАС НЕ ВИСТАЧАЄ ЧАСУ. ЙОГО У ВАС РІВНО СТІЛЬКИ Ж, СКІЛЬКИ ЙОГО БУЛО У МІКЕЛАНДЖЕЛО, ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ, АЛЬБЕРТА ЕЙНШТЕЙНА, БІЛА ГЕЙТСА. (Джексон Брау)    ***ЛЮДИНА ОСВІЧЕНА ТА, ЯКА ЗНАЄ ДЕ ЗНАЙТИ ТЕ, ЧОГО ВОНА НЕ ЗНАЄ. (Георг Зіммель)***        .***     НЕЗАМІННИХ ЛЮДЕЙ НЕМАЄ. АЛЕ Є ТІ, КОГО НЕ ХОЧЕТЬСЯ ЗАМІНЮВАТИ                    ***)    *** 
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
на вашу думку , де найбільше поважають ваші права

Всього відповідей: 47
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 

 

mongovua

umo

Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації

Інститут модернізації змісту освіти

nus

osnova

Портал освітян України

Головна » 2018 » Січень » 28 » 100 років пам'яті бою під Крутами: день, який змінив історію України
09:51
100 років пам'яті бою під Крутами: день, який змінив історію України

Запеклий бій зупинив наступ Росії і "виграв" час для підписання ключовогодокумента

 

За ініціативи учителя островської С.д та підтримки ШУС "Спрага життя" та класних керівників  у школі пройшли інформаційно-просвітницькі бесіди.

<p style="text-align: justify;">Фото: архів сайту "Сегодня"</p>
Фото: архів сайту "Сегодня"
 

29 січня в Україні відзначається День пам'яті Героїв Крут – київських студентів, учасників бою з більшовицькою армією рівно 100 років тому.

Інформація про події 29 січня 1918 року поблизу селища Крути Чернігівської області залишається до кінця нез'ясованою. Зокрема, мова йде про кількість студентів, гімназистів і курсантів, яких за різними даними було від 300 до 600 осіб. Ці молоді люди вступили в нерівний бій з багатотисячною армією більшовиків на підступах до Києва. Дані про кількість наступаючої армії також різняться. За різними даними, більшовицьке військо налічувало від 3 до 6 тисяч осіб.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

В кінці січня 1917 року Українська Центральна Рада прийняла IV Універсал, який проголошував самостійність і незалежність Української Народної Республіки (УНР) як вільного суверенної держави українського народу. Тоді УНР сподівалася на федеративні відносини з демократичною Росією. Однак більшовики висунули УНР ультимативні вимоги, які були відхилені. У маніфесті було зазначено, що право України на відокремлення від Росії визнається тільки за умов, які по суті означали втручання у внутрішні справи. Тоді ця вимога була відхилена, що і призвело до наступу російської армії.

stasjyk0

Фото: memory.gov.ua

Рік по тому більшовики встановили контроль над Харківською, Катеринославською іПолтавською губерніями і розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі військавели двома групами: одна уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга - в напрямкуКурськ-Бахмач-Київ. Кілька днів запеклі бої йшли на станції "Бахмач", в нерівному боюукраїнська армія була змушена відступити до станції "Крути".

29 січня 2018 року в 130 кілометрах на північний схід Києва, на залізничнійплатформі біля селища Крути і села Пам'ятне більшовицька армія МихайлаМуравйова вступила в бій зі студентами, школярами та 20 офіцерами, у яких наозброєнні були до 16 кулеметів і одна гармата.

kruty_mapФото: memory.gov.ua

Згідно з даними Українського інституту національної пам'яті, в підкріпленняукраїнських частин у Крути направили першу українську юнацьку школу ім. Б.Хмельницького. Також туди вирушили студенти-добровольці і добровольці зпідрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина. Переважна їх більшість була поганопідготовлена і озброєна. Протягом усього дня вони вели бій за станцію з військами, якібули на відміну від українських студентів добре озброєні і з артилерією.

ІМЕНА І ВТРАТИ

Після багатогодинного бою українські війська організовано відступили від станції"Крути" до своїх ешелонів, скориставшись сутінками. Під час відступу близько 30студентів і гімназистів, які були в резерві, потрапили в полон. На наступний день вонибули розстріляні.

Втрати українських військ під Крутами оцінюють в 70-100 загиблих. Кількість загиблих зчисла нападників оцінюється по-різному, в тому числі, називається число близько 300 осіб.

На сьогоднішній день відомі прізвища і імена 20 з героїв Крут.

30Фото: kruty.org.ua

Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира – Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрєєв; гімназист 2-й Кирило-Мефодіївської гімназії – Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (6-ий клас), Григор Пипський (галичанин), Іван Сорокевич (7-ий клас), Павло Кольченко (прапорщик) і Микола Ганкевич (8-ий клас). Внаслідок бойових дій тіла загиблих українців поховали на Аскольдовій могилі в Києві.

60

Фото: kruty.org.ua

Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали можливість укласти Брест-Литовський мир, що де-факто означало міжнародне визнання українськоїнезалежності.

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ

Указ президента України про "День пам'яті Героїв Крут" був підписаний 15-го січня 2007-го року. У 2018 році заходи за участю президента України Петра Порошенкабудуть проходити в селі Пам'ятне 28 січня. О 12.00 біля Меморіального комплексупройде церемонія пам'яті, вручення Державних прапорів з пам'ятними стрічками,прем'єрне виконання концертного маршу "Героям Крут".

29 січня в 12.00 в Києві на Лук'янівському цвинтарі в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921рр. відбудеться вшанування пам'яті Володимира Наумовича і Володимира Шульгина, загиблих в бою з більшовиками під станцією Крути. Крім того, відбудеться покладання квітів до могили українських поетів Олександра Олеся і Олега Кандиби (Ольжича), які перепоховані на Лук'янівському кладовищі. У заходах візьмуть участь родичі загиблих крутянців, представники духовенства, органів державної влади, громадські діячі.

Також до 100-річчя історичної події відбудеться реконструкція бою на заводі"Арсенал". О 18.30 актори відтворять події, які відбувалися в кінці січня 1918 року. Після реконструкції відбудеться традиційний факельний марш відАрсенальної площі до Аскольдової могили присвячений героям Крут.

746494_main

Фото: в 2017 році 30 солдатів у формі більшовиків і бійців УНР розіграли бій

Відзначимо також, в національний прокат в цьому році виходить фільм українського виробництва "Крути 1918", презентація якого вже відбулася вКиєві 25 січня. Режисер стрічки Олексій Шапарєв розповів, що робота надфільмом почалася ще на початку осені минулого року. За цей час провеликінозйомки різної складності - від використання спец- і піротехнічних ефектів доучасті тварин і каскадерів.

 

Переглядів: 565 | Додав: viza | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Погода у Покровську

Безпека в Інтернеті

Видавництво «Шкільний світ»
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Пошук

   

          ЗОШ №2  Покровської міської ради  Донецької обл. 

  Copyright MyCorp © 2013

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz