Головна| Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS                                      П`ятниця, 19.04.2024, 12:03  
наша шкільна країна 
    Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2  Покровської міської ради Донецької області      

Ви увійшли як Гість          Група "Гости"            Вітаю Вас Гість          Увага!            ***    Шановні батьки! ЗОШ №2 Покровської міської ради Донецької області оголошує прийом учнів до 1-х  класів на 2023-2024 навчальний рік. Будемо раді прийняти Вашу дитину у нашу шкільну родину.  Увага! Набір до 1 класу (2023-2024 н.р.), який  працюватиме за програмою науково-педагогічного проекту "Інтелект України" розпочався.  Поспішайте.             *** НЕ КАЖІТЬ, ЩО У ВАС НЕ ВИСТАЧАЄ ЧАСУ. ЙОГО У ВАС РІВНО СТІЛЬКИ Ж, СКІЛЬКИ ЙОГО БУЛО У МІКЕЛАНДЖЕЛО, ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ, АЛЬБЕРТА ЕЙНШТЕЙНА, БІЛА ГЕЙТСА. (Джексон Брау)    ***ЛЮДИНА ОСВІЧЕНА ТА, ЯКА ЗНАЄ ДЕ ЗНАЙТИ ТЕ, ЧОГО ВОНА НЕ ЗНАЄ. (Георг Зіммель)***        .***     НЕЗАМІННИХ ЛЮДЕЙ НЕМАЄ. АЛЕ Є ТІ, КОГО НЕ ХОЧЕТЬСЯ ЗАМІНЮВАТИ                    ***)    *** 
Меню сайту
Категорії розділу
сторінка безпеки життєдіяльності [106]
Нема нічого найціннішого у світі ніж життя
національно-патріотичний блок [161]
Світ моїх захоплень [21]
гуртки, хоббі та інше
шкільне свято [31]
Пришкiльний табiр "Веселий колосок" [143]
конкурси [24]
мандри [13]
все для мандрівників (поради, екскурсії, звіти, )
новини шкільного самоврядування [11]
Розваги [2]
запитання-відповідь [1]
В [0]
Книжковий світ Учню [10]
Книжковий світ Заходи [9]
Шкільна газета [7]
GO CAMP [6]
Міні-чат
Наше опитування
на вашу думку , де найбільше поважають ваші права

Всього відповідей: 47
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 

 

mongovua

umo

Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації

Інститут модернізації змісту освіти

nus

osnova

Портал освітян України

Позакласний час

Головна » 2011 » Червень » 17 » Обережно - вбивчі кліщі
20:45
Обережно - вбивчі кліщі

Настало довго очікувальне літо. Пора відпочинку. Все частіше ми відпочиваємо на природі, біля водоймищ і т.п. Але не можна забувати про небезпеку яка спостерігає на нас. Одна з них – це кліщі.
На думку фахівців, саме небезпечне те, що кліщі - це "резервуар" таких захворювань, як кліщовий вірусний енцефаліт або кліщовий системний боррелиоз (хвороба Лайма). По-друге, кліщовий вірусний енцефаліт дуже складно діагностувати, він може маскуватися під іншими інфекційними захворюваннями.

В легкій формі ця хвороба нагадує простуду, з підвищенням температури, головним болем, запамороченням, у важкій - вражає центральну нервову систему, серцево-судинну систему і навіть приводить до летального результату.

Хвороба Лайма (лайм-боррелиоз, кліщовий боррелиоз) - це інфекційне захворювання, переносниками якого є иксодовые кліщі. Кажучи науковим язиком, її збудником є бактерійна інфекція спірохетами роду Borrelia.

В Україні випадки хвороби Лайма зареєстровані на території 23 адміністративних областей та Автономної Республіки Крим, у тому числі й на Чернігівщині. У нашій області кількість захворювань цією недугою щороку зростає.

Згідно з офіційними даними, впродовж минулого року постраждало 34 людини. З початку поточного року виникло 4 випадки захворювання людей. На думку фахівців пік активності захворювань буде припадати на кінець літа.

Як розвивається хвороба?

В організм людини борелії потрапляють зі слиною кліща під час присмоктування, після чого з потоком лімфи та крові збудник переміщується у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему. Борелії можуть роками зберігатися в організмі людини, обумовлюючи хронічний розвиток хвороби. Інкубаційний період триває від двох до тридцяти днів.

Виділяють три стадії хвороби Лайма.

Під час першої на місці укусу з’являється кільцевидне почервоніння, яке швидко збільшується. Лімфатичні вузли збільшуються і стають болючими. За декілька тижнів або місяців без лікування хвороба переходить у другу стадію — неврологічних та кардіологічних ускладнень.

Починаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Найчастіше спостерігаються такі ураження нервової системи як серозний менінгіт, синдром радикуліту та ураження черепних нервів.

Третя стадія супроводжується ураженням суглобів. Найчастіше запальний процес охоплює колінні, ліктьові, міжфалангові й скронево—нижньощелепні суглоби. Як запобігти зараженню? Щоб уберегти себе і своїх рідних від хвороби Лайма, слід добре підготуватися до прогулянки на природі..

Під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки. Місце для привалів або табору для сну на природі звільніть від сухої трави та гілок у радіусі 20—25 м. Найпростіший і надійний спосіб захисту під час прогулянки в лісах — обрати світлий однотонний одяг, що закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає до тіла. Вдягніть довгі штани, заправивши їх у шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття.. Обов’язково періодично оглядайте себе.

Доки «хижак» мандруватиме вашим тілом (близько 2 годин), ви встигнете виявити його, оскільки присмоктується кліщ не одразу. У першу чергу бережіть ділянки тіла, де шкіра ніжна і тонка — голову, шию, живіт, ділянки під пахвами й молочними залозами. Особливо ретельно треба обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Вдома одразу треба змінити одяг, білизну, ретельно оглянути покривало, на якому відпочивали, все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Обережно з букетами квітів — на них можуть ховатися паразити! Якщо разом із вами на природі перебував і ваш собака — його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання. Що робити, якщо кліщ присмоктався? Не забувайте, що ви можете й не відчути, що кліщ проник у вашу шкіру.

Далеко не в усіх людей з’являється болючість, слабкість та навіть почервоніння. Дуже важливо при виявленні кліща звернутися до лікаря. Лікування проводять як в умовах стаціонару, так і амбулаторно, на дому.
Застосовують ефективну терапію антибіотиками, але кожний випадок є індивідуальним. Якщо немає змоги звернутися до лікаря (під час довготривалого відпочинку), видалення проводять самостійно. Для цього одягніть рукавички або хоча б обмотайте пальці серветкою.

Слід змастити місце, де сховався кліщ, олією та накрити герметичним ковпачком — кліщ задихнеться й виповзе. Після видалення кліща місце присмоктування треба змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки ретельно вимити з милом. Не вірте слухам, нібито кліща треба видалити зі шкіри не пізніше як через добу — тоді хвороба Лайма може не розвинутися.

До лікаря треба звернутися в будь—якому випадку, адже кліщ може виявитися інфекційним. І пам’ятайте, що в жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця в ґрунт).


О. Атрощенко, методист навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

Категорія: сторінка безпеки життєдіяльності | Переглядів: 434 | Додав: viza | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Погода у Покровську

Безпека в Інтернеті

Видавництво «Шкільний світ»
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Пошук

   

          ЗОШ №2  Покровської міської ради  Донецької обл. 

  Copyright MyCorp © 2013

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz